Computer-diensten - Beveiliging

Beveiliging

De beveiliging van computers en netwerken is erg belangrijk. Wanneer computers en netwerken niet beveiligd zijn, kan iedereen inbreken en gegevens in zien. Het grote nadeel hiervan is dat alle gegevens dan openbaar zijn en verkocht kunnen worden. Als de gegevens eenmaal verkocht zijn, is het moeilijk om te achterhalen waar deze gegevens gebleven zijn. De gegevens kunnen gebruikt worden voor het versturen van spam, het aankopen van producten en diensten en andere oplichtingspraktijken. Gelukkig blijkt iedereen zich steeds meer bewust van de gevaren op internet. Aangezien de internetbeveiliging een virus nooit voor kan zijn, is het belangrijk om zelf net iets beter na te denken bij het openen van e-mails, links en programma's.

Firewall

Een firewall is software die er voor zorgt dat er geen schadelijke bestanden kunnen inbreken in een netwerk. Er zijn verschillende soorten firewalls beschikbaar. Er zijn bijvoorbeeld erg simpele, maar ook zeer geavanceerde firewalls. Uitgebreide firewalls houden spam tegen, controleren e-mails op verdachte bijlagen en zorgen ervoor dat virussen buiten de deur blijven. De firewall doet zijn werk door al het internetverkeer te controleren, voordat het op een computerscherm binnenkomt. Simpel gezegd filtert een firewall alle gegevens, welke op de computer binnen komen. Tegenwoordig filteren veel firewalls ook de gegevens die verstuurd worden. Dit wordt gedaan omdat er zo geen schadelijke bestanden verstuurd kunnen worden. Windows heeft zelf een gratis firewall, maar het kan nooit kwaad om naar alternatieven te kijken. Er zijn veel firewalls beschikbaar, zowel gratis als betaalde versies. Het grote probleem met firewalls is dat er soms ook iets mis gaat met veilige programma's. Wanneer een firewall te streng staat ingesteld kan het voorkomen dat veilige programma's geen toegang krijgen tot de computer. Om het programma toestemming te verlenen dient dit eerst gewijzigd te worden in de firewall.

Antivirus

Elke computer die met internet verbonden is heeft een antivirussoftware nodig. Zonder antivirus software kunnen allerlei schadelijke programma's en bestanden inbreken op het netwerk. Er zijn al veel verschillende virusscanners op de markt gebracht om virussen buiten de deur te houden. De drie bekendste gratis virusscanners in Nederland zijn Avira Antivir Free Antivirus, AVG Free Edition en Avast Free Edition. De meeste mensen die gebruik maken van internet hebben een gratis virusscanner op hun computer staan. Dit zijn niet per definitie minder goede virusscanners dan betaalde virusscanners. Een virusscanner doet eigenlijk precies wat zijn naam zegt. Een virusscanner kan bestanden op een computer scannen op aanwezige virussen. Wanneer er een bestand is gedownload pakken de meeste virusscanners dit automatisch op. De virusscanner scant het bestand op alle bekende virussen. Wanneer het bestand veilig is zal de virusscanner dit aangeven. Als blijkt dat er een virus in het bestand zit, dan geeft de virusscanner een duidelijke melding. Vaak kun je met een muisklik het virus onschadelijk maken en direct verwijderen. Als het bestand geopend wordt voordat het gescand is, kan het virus zichzelf installeren. Daarna kost het vaak veel moeite om een virus te verwijderen. Het verwijderen kan meestal gedaan worden met de virusscanner zelf, echter alleen wanneer deze het virus herkent. De meeste virusscanners beveiligen een computer vaak ook tegen malafide websites en links. De virusscanner kan zo een link blokkeren naar een site waar een virus op staat. Een virusscanner moet altijd in verbinding met internet blijven staan zodat nieuwe updates snel geïnstalleerd worden. Wanneer updates niet automatisch gaan is de virusscanner niet up to date en kunnen virussen een computer makkelijk binnen dringen.

Het is raadzaam om de virusscanner bijvoorbeeld eenmaal per week alle bestanden op een computer te laten doorlopen. Zo kan een virus dat niet is opgemerkt alsnog aangepakt worden.

Malwarebytes

Een bekend voorbeeld van antivirussoftware is 'Malwarebytes'. Dit is een gratis te downloaden anti-malware programma. Dit programma scant een computer op aanwezige malware. Dit programma is echter geen vervanging van antivirussoftware, maar slechts een prima toevoeging.

Anonimiteit

Op het internet kan iedereen zich als iemand anders voor doen. Dit kan een voordeel voor mensen met slechte bedoelingen zijn en is dus het grootste gevaar van internet. Een hacker kan volledig anoniem gegevens stelen. Een groot nadeel van internet is op het gebied van privacy. Op internet kun je via Google makkelijk achter iemand zijn gegevens komen. Het komt tegenwoordig al heel vaak voor dat een werkgever voor een sollicitatiegesprek eerst de sollicitant googelt, om zo meer informatie over hem te verkrijgen. Op internet is anonimiteit een voordeel, omdat niemand weet wat een persoon op het internet doet. Een puber kan op het internet met een gerust hart naar informatie over veilig vrijen zoeken. Wanneer deze puber deze informatie in een bibliotheek opzoekt kan hij zich bijvoorbeeld schamen. De anonimiteit van het internet heeft ook een aantal nadelen. Wanneer iemand zich anders voordoet dan hij is is hier erg moeilijk achter te komen. Zo zijn er op internet vele sites voor pedofielen. Door de anonimiteit van de bezoekers en beheerders van een dergelijke site is het moeilijk om te achterhalen wie deze personen zijn. Bezoekers van pedofilische websites kunnen dus ongestoord deze websites bezoeken.

Beveiliging van bedrijven

Voor bedrijven is het erg belangrijk dat het bedrijfsnetwerk goed beveiligd is. Bedrijven hebben namelijk veel met concurrentie te maken. Wanneer de concurrentie inzicht heeft in de computers van het bedrijf kan dit leiden tot grote problemen. Ook hebben bedrijven vaak erg veel gegevens, van bijvoorbeeld klanten in hun bestand. Wanneer deze gegevens gestolen worden, kan een hacker alles inzien. Daarom is het van groot belang dat een bedrijf zijn computers en netwerk goed beveiligd heeft.

Draadloos internet

Wanneer een internetverbinding niet is beveiligd kan iedereen inloggen op dit netwerk. Dit is een groot nadeel voor de beheerder van een netwerk. Kwaadwillenden kunnen allerlei illegale dingen uitvoeren op deze manier. Het lijkt dan alsof de netwerkbeheerder de schuldige is, terwijl deze vaak van niets af weet. Volgens diverse media is nog steeds 50 tot 60 procent van alle draadloze netwerken onbeveiligd. Dat houdt in dat iemand dus gratis gebruik kan maken van dit netwerk. Behalve gratis internet, wat natuurlijk een voordeel is voor een toevallige passant, kan dit leiden tot serieus misbruik van een netwerk. De reden dat veel draadloze netwerken nog altijd niet beveiligd zijn is dat er veel moeilijke termen mee gepaard gaan. De simpelste manier om een netwerk te beveiligen, is met een wachtwoord, wat tegenwoordig gelukkig steeds vaker gebeurt. Deze wachtwoorden bestaan echter (helaas) vaak uit namen van de beheerder zelf, geboortedata of namen van huisdieren. Het kan voor een hacker dus erg makkelijk zijn om in te breken in een draadloos netwerk.
Een wachtwoord blijkt dus niet altijd genoeg voor een goede beveiliging. Wanneer bijvoorbeeld de firewall en harde schijf ook beveiligd zijn, heeft een hacker een erg kleine kans om nog in te breken.

Wachtwoord programma's

Het is een aanrader om niet overal hetzelfde wachtwoord voor te gebruiken. Wanneer iemand bij bijvoorbeeld elke website het zelfde wachtwoord gebruikt, kan deze persoon grote problemen krijgen als iemand achter dit wachtwoord komt. De kwaadwillende persoon kan dan bij alle gegevens van de gekraakte persoon. Er zijn programma's die wachtwoorden op je computer onthouden. Zo wordt er een back up van alle wachtwoorden gemaakt, hierin ligt echter ook een gevaar. Wanneer een wachtwoordprogramma op een andere computer geïnstalleerd wordt, kan een persoon met verkeerde bedoelingen alle wachtwoorden die op de computer zijn gebruikt, achterhalen.
Er zijn websites speciaal gemaakt om achter de wachtwoorden van gebruikers te komen. Deze websites zijn uit op het stelen van accountinformatie. Dit gebeurt veel bij online games. Een website belooft de bezoeker veel extra's. Het enige wat de gebruiker hoeft te doen is zijn username en wachtwoord in te vullen. In plaats van dat de gebruiker extra's krijgt wordt zijn account gestolen. Een ander woord voor deze vorm van internetfraude is 'phishing'.

Browsers

Het is belangrijk dat een internetbrowser ten alle tijde up to date is. Wanneer er een beveiligingslek in een browser ontdekt is, moet dit lek zo snel mogelijk gedicht worden. Wanneer kwaadwillenden achter het lek in de beveiliging komen, proberen ze hier zo snel mogelijk misbruik van te maken. Wanneer dat is gebeurd voordat er überhaupt een beveiligingsupdate heeft plaatsgevonden, hebben de hackers hun doel bereikt. Ze kunnen nu op allerlei misbruik maken van het beveiligingslek. Als het lek snel is gedicht moet iedereen zijn browser updaten. Vaak gebeurt dit automatisch en zal de gebruiker van de browser niet in de gaten hebben dat er iets mis was. Wanneer er geen automatische updates zijn, is dit een voordeel voor de hacker. De hacker kan namelijk zijn virus nog steeds gebruiken bij browsers welke nog een oudere versie hebben.

Website beveiliging

Websites hebben erg veel gegevens online staan. Grote websites als de community hyves hebben miljoenen leden. Van deze leden zijn ook al hun privégegevens bekend, doordat men zich moet registreren. Wanneer iemand bij deze gegevens kan komen is dat een regelrechte ramp. Deze gegevens kunnen dan gestolen en gebruikt worden voor allerlei dingen. Wanneer hackers veel persoonsgegevens hebben, kunnen ze deze verkopen. Via deze gegevens kan een bedrijf personen benaderen met ongewenste berichten. Wanneer er veel gegevens bekend zijn van een aantal mensen, kunnen deze gegevens gebruikt worden voor bijvoorbeeld valse aankopen. Betreffende kan dan verantwoordelijk gesteld worden terwijl deze nergens van af weet. Daarom is het belangrijk dat een aantal delen van een website beveiligd zijn. Een website is op meerdere manieren te beveiligen. De simpelste manier is om te werken met een gebruikersnaam en wachtwoord. Meer complexere manieren van beveiligen zijn bijvoorbeeld versleutelingen. Alle informatie die op een website gebruikt wordt gaat telkens een proces van versleuteling in. Wanneer informatie versleuteld is betekent dit dat deze informatie niet meer te lezen is met het blote oog. Wanneer de informatie opnieuw opgevraagd is moet deze informatie dus ook weer door hetzelfde proces heen.
Als alle persoonsgegevens achter slot en grendel staan, kan een hacker hier niet bij. Of in ieder geval veel moeilijker. Wanneer deze gegevens open en bloot staan is het voor een hacker natuurlijk erg makkelijk om deze gegevens te stelen. E-mailadressen zijn bijvoorbeeld handig voor het versturen van spam. Een groot aantal e-mailadressen is ook geld waard. Door versturen van spam via deze e-mailadressen kan een e-mailadres geblokkeerd worden. Als de schade eenmaal is aangericht, is het lastig om uit te zoeken wie de schuldige is.