Internetbeveiliging
Het internet is in 1986 ontstaan. Toentertijd was men zich totaal nog niet bewust van de grote gevaren die deze digitale ontwikkeling met zich mee zou brengen. Echter, twee jaar na dato diende zich het eerste probleem al aan: een Amerikaanse student had een virus ontwikkeld, waardoor de op dat moment nog relatief kleine internet community totaal op zijn kop stond.
In 1993 nam het internetgebruik explosief toe, door het ontstaan van zoekmachines, zoals Yahoo en Google. Door de enorme groei van het gebruik van internet zagen veel bedrijven de mogelijkheid om hun omzet te vergroten. Zo ontstond in 1994 de eerste webwinkel. Omdat men op dat moment nog over onvoldoende kennis bezat en men er totaal niet op voorbereid was om de zaken goed te beveiligen, zagen kwaadwillenden hun kans. Misdadigers die een beetje verstand hadden van computers verlegde de criminaliteit meer en meer van de straat naar het internet. Een voordeel hiervan was dat je op internet anoniem kon blijven.
Vanaf het moment dat steeds meer criminelen via internet te werk gingen, begon men programma`s te ontwikkelen om het misbruik tegen te gaan. Echter liep men steeds al achter de feiten aan: er kon nog geen programma ontwikkelt worden voor iets wat nog niet bestond. Dit is in het heden nog niet veel anders.
In 2000 was er een nieuw tijdperk aangebroken. Men had niet meer perse een kabel nodig om internetverbinding te kunnen verkrijgen. Het ontstaan van draadloos internet was een feit. Hierdoor ging natuurlijk weer een hele nieuwe wereld open voor hackers. Het stelen van informatie via draadloos internet was vele malen eenvoudiger dan het stelen via een vast netwerk. Weer liep men achter de feiten aan. Er moest immers weer nieuwe software ontwikkeld worden om misbruik tegen te gaan.
De laatste 5 jaar is het online gokken explosief gestegen en geldtransacties via het internet blijven altijd fraudegevoelig. Zo ontdekte men in 2007 de zogenaamde botnets. Dit zijn robots die met name op de pokersites dagen achter elkaar het spel kunnen spelen en steeds de goede beslissingen nemen. Zo verdienen ze dus veel geld. Om dit tegen te gaan ontwikkelde men een programma waardoor het niet meer mogelijk is om langer dan twintig uur achtereen te spelen.
Op dit moment bestaan er al meer dan 14 miljard internetpagina's wereldwijd. Mede dankzij de snelle ontwikkelingen is internetfraude een blijvend en groeiend probleem in de ICT wereld. In feite zijn banken de enige instanties die vrijwel fraudebestendig zijn, doordat ze zoveel maatregelen hebben genomen. Door het werken met encryptie, autorisatie en firewalls is het tot op heden nog niet gelukt om hun systeem te kraken.
Concluderend, internetbeveiliging is een proces en geen product!